نوع مقاله : علمی و پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار گروه حقوق، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه شاهد تهران.
2 استادیار گروه حقوق، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه آزاد اسلامی (واحد کرج)
چکیده
تازه های تحقیق
حادثه به شهادت رساندن شهید سلیمانی و همراهان ایشان از جمله فرمانده حشدالشعبی ملقب به ابومهدی مهندس ابعاد حقوقی داخلی و بینالمللی متعددی و قابل توجهی دارد. در این نوشتار به طور مشخص به چند بعد بینالمللی موضوع پرداخته شد.
یکی این که بر اساس موافقتنامه میان دولت عراق و ایالات متحده در خصوص وضعیت نظامیان ایالات متحده در عراق مصوب 2008 دولت ایالات متحده در پرتو به شهادت رساندن شهید سلیمانی مرتکب تخلف از تعهدات مختلف مندرج در این موافقتنامه شده است از جمله این که بدون هماهنگی با دولت مقر مبادرت به انجام عملیات نظامی در خاک این کشور کرده است.
دیگر این که از منظر حقوق عرفی مربوط به عمل تجاوزکارانه مرتکب نقض تعهدات ذیربط از جمله قطعنامه تعریف تجاوز مصوب 1970 شده است. در خصوص جنایت تجاوز نیز امکان طرح این موضوع در دیوان بینالمللی کیفری دستکم از سوی دولت عراق به لحاظ مبانی صلاحیتی دیوان وجود دارد.
از طرف دیگر، ایالات متحده با عدم ارائه مستندات مثبت ادعای خود در تهدیدآمیز بودن حضور شهید سلیمانی در عراق جهت حملات آتی به پایگاهها و اتباع این کشور در عراق، متخلفانه بودن توسل به زور علیه کاروان شهید سلیمانی را آشکار ساخت. این در حالی است که سوابق مبارزاتی شهید سلیمانی در مقابله با داعش بر کسی پوشیده نیست. به اذعان تحلیلگران،شهید سلیمانی و نیروهای تحت فرمان وی موجب به عقب راندن داعش از عراق شدند. وی در اغلب عملیاتها در جبهه مقدم نبرد شخصاً حضور مییافت. از این جهت، از نظر ایشان، نبود شهید سلیمانی، در تحولات 10 سال آینده منطقه آثار خود را نشان خواهد داد. (https://edition.cnn.com, 2020) ضمن این که شهید سلیمانی به اذعان نخستوزیر وقت عراق حامل پیغام خاصی در پاسخ به پیام مقامات عربستان سعودی بود که عراق در این بین به عنوان میانجی میان این دو کشور عمل میکرد. (www.independent.co.uk, 2020). در صورتی که بپذیریم که چنین ادعایی نیز صحت داشت، توسل به زور علیه مقام نظامی یک کشور که به عنوان مقام دولتی و همچنین، نماینده ویژه در خاک کشور دیگری حضور دارد، مطابق با کنوانسیون پیشگیری و مجازات جرائم ارتکابی علیه اشخاص حمایت شده بینالمللی تعهدی مصوب 1973 را بر دوش دولتهای ایالات متحده و عراق برای پیگیری و تعقیب عمل مزبور مطابق با مفاد کنوانسیون ذیربط و همچنین، دستگیری و رسیدگی قضایی به تخلفات اشخاص درگیر در این قضیه قرار میدهد. در غیر این صورت، امکان استرداد اشخاص ذیربط به جهت عدم محاکمه آنها از سوی ایران وجود دارد.
این که مقامات ذیربط امریکایی دخیل در این قضیه از مصونیت برخوردار باشند موضوع دیگری است که در زمان رسیدگی قضایی داخلی یا بینالمللی به موضوع ممکن است به وجود آید که مجال دیگری را برای طرح و تفصیل میطلبد. کوتاه سخن این که در این باره امکان استناد به مصونیت در محضر دیوان بینالمللی کیفری طبق ماده (27) اساسنامه دیوان وجود ندارد و در صورت طرح موضوع به لحاظ درخواست غرامت در محاکم صالح ایران، طبق قانون صلاحیت محاکم دادگستری جمهوری اسلامی ایران برای رسیدگی به دعاوی مدنی علیه دولتهای خارجی مصوب 1391 نیز امکان استناد به مصونیت به عنوان مانع رسیدگی وجود نخواهد داشت.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
During a military operation on Friday, January 3, 2020, the US government killed Major General Qassem Soleimani near the Baghdad Airport. The US Department of State announced that this operation has been conducted by the order of President Donald Trump. This act sparked a vast reaction at the international level. Specifically, the Iraqi government expressed its opposition regarding the operation on the territory of Iraq to the UN Security Council. The US operation in martyrdom of Major General Qassem Soleimani is a gross violation of international law. According to the Statute of the International Criminal Court, this act is regarded as the crime of aggression and its perpetrators are prosecutable by International Criminal Court. In addition, the US action against martyr Qassem Soleimani violates the Convention on the Prevention and Punishment of Offenses against Internationally Protected Persons of 1973 dispute of the parties on which can be presented before the International Court of Justice. This article attempts to examine this incident in terms of international legal aspects through reviewing the analyses presented as regards it. While outlining the illegality of the United States' operation in martyrdom of Major General Qassem Soleimani and his associates, available remedies will be suggested as well.
کلیدواژهها [English]
ارسال نظر در مورد این مقاله