نوع مقاله : علمی و پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار گروه حقوق، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قائم شهر.
2 دانشجوی دکتری حقوق بین الملل عمومی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکزی؛ مدرس دانشگاه
چکیده
پس از حمله نیروهای ائتلاف به افغانستان و عراق، گروه های مسلّح مبتنی بر عقاید و باورهای مذهبی در هر دو کشور ظهور و گسترش یافت. اگرچه ساختار کلّی و مانیفست این گروه ها منبعث از تفکرات گروه القاعده بود، اما عملکرد و دیدگاه هرکدام از گروه ها، در پاره ای از مسائل، متفاوت از سایر همفکرانشان بروز می کرد. اما وجه اشتراک تمامی این گروه ها، داشتن افکار ایدئولوژیک و استناد به مبانی دین اسلام و مذهب اهل سنت در اقداماتشان می باشد. با این حال، با ظهور داعش و اقدامات و عملکرد غیرانسانی و هولناک آن در سوریه و عراق، هم در هنگام بروز درگیری ها و هم پس از سیطره بر شهرها و روستاها سؤالات بیشماری در ذهن ناظران و منتقدین مطرح شده است. در این نوشتار این رفتارها از دیدگاه حقوق بشردوستانه بین المللی و احکام و قواعد حقوق اسلامی بین المللی (السیر) بررسی شده و تفاوت عملکرد این گروه با قواعد حقوق بین الملل و حقوق اسلام مورد بحث قرار گرفته است.
تازه های تحقیق
شروع تحوّلات سیاسی و اعتراضات مردمی که با دخالت قدرتهای غربی به جنگ تمام عیار داخلی تبدیل شد، بیش از همه موجب قدرت گرفتن گروهی گردید که بدون رعایت هرگونه ضوابط قانونی و اخلاقی و شرعی، پیشرویهای قابل ملاحظهای را در عراق و سوریه کسب نموده و بخش اعظمی از مناطق دو کشور را به اشغال خود درآورد. با ملاحظه اقدامات انجام گرفته توسط داعش و مقایسه آن با قواعد و مقررات بین المللی شک و ابهامی در نقض قواعد بین المللی توسط این گروه وجود نخواهد داشت چرا که در دستههای بررسی شده در تحقیق حاضر، مشخص گردید که میان داعش و حقوق بین الملل فاصله عمیقی وجود دارد و هر روز به روز، این از هم گسستگی بیشتر میگردد اگرچه اقداماتی که تاکنون جامعهی بین المللی بایستی در برابر این نقض قوانین انجام میداد انجام نداده و میتوان انفعال آنرا به وضوح مشاهده نمود. شدّت جنایاتی که توسط این گروه مرتکب شده است اگر بیشتر از جنایات ارتکابی در یوگوسلاوی سابق یا روآندا نباشد، کمتر نیست اما شاید به دلایل سیاسی که ناشی از منافع دولتهای قدرتمند است، مانع مقابله واقعی و برخورد با عوامل این جنایات میگردد. ضعف دیوان کیفری بین المللی در تعقیب عوامل داعش مشاهده شد که موجب بی کیفری اعضای داعش خواهد شد. شاید لازم است تا جامعهی بین المللی برای جبران خلأ قانونی ناشی از عدم صلاحیت دیوان کیفری بین المللی، مبادرت به ایجاد دادگاه بین المللی ویژه برای رسیدگی به جنایات داعش نماید اما چگونه و با مشارکت چه کسانی مشخص و معلوم نیست؟! اما در ضمینه ارتباط عملکرد این گروه با قواعد حقوق اسلامی، میتوان گفت، اگرچه در برخی مسائل اقدامات داعش در نگاه اوّل ممکن است با برخی فتاوی سازگار باشد اما در اکثر موارد خلاف نص صریح قرآن و سیرهی نبوی و حتی سیره خلفای راشده است که این گروه خود را ادامه دهنده راه آنان میشمارد، میباشد. به هر روی انتظار میرود تا مراکز علمی اسلامی جهان اسلام نسبت به مقابلهی فکری عمیق با این گروه اقدام نمایند و تعارض نظرات این گروه و تفاسیر آنان از متون دینی را با اسلام اصیل و سیره نبوی را آشکار نمایند.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Performance of Islamic State of Iraq and Syria (ISIS) from the View of Rules of Islamic Law and International Humanitarian law
نویسندگان [English]
- Karan Roohani 1
- Farid Soltangheys 2
1 Assistant Professor, Department of Law, Islamic Azad University, Branch of Qaem Shahr.
2 Ph. D. Candidate in Public International Law, Islamic Azad University, Central Branch of Tehran & University Lecturer
چکیده [English]
After the invasion of Coalition forces into Iraq and Afghanistan, armed groups based on religious beliefs emerged and expanded in both countries. Although the general structure and manifest of these groups were rooted in Al Qaeda thoughts, performance and viewpoint of each of these groups in some issues were different from their other like-minded ones. However, the common aspect of these groups is having an ideological thinking and reference to foundations of Islam and Sunni religion in their acts. Nonetheless, with the emergence of ISIS and its inhumane and terrific acts in Iraq and Syria both during the conflicts and after the domination on cities and villages numerous questions have been raised by observers and critics in this regard. In the present article, these conducts are investigated under the view of International Humanitarian Law and rules and decrees of Islamic International Law (Siyar) and the difference of this group with the rules of International Law and Islamic Law is discussed.
کلیدواژهها [English]
- ISIS
- International Humanitarian Law
- Islamic Law
- Siyar
ارسال نظر در مورد این مقاله