نوع مقاله : علمی و پژوهشی
نویسندگان
1 دانشیار گروه حقوق بینالملل، دانشکده حقوق، دانشگاه قم
2 دانشآموخته کارشناسی ارشد حقوق بینالملل، دانشکده حقوق، دانشگاه قم.
چکیده
امروزه،آموزش حقوق بشر، به عنوان ابزاری مهم در راستای ارتقای احترام به حقوق بشر، مورد اهتمام وافر جامعه بینالمللی است. اما عدم توجه به چالشها و موانعی که میتواند فرآیند آموزش را با ناکارآمدی مواجه سازد، سبب ناکامی در نیل به اهداف آموزش خواهد شد. شناسایی و بهکارگیری شیوههای مؤثر و متناسب با ظرفیتهای بومی در هر منطقه، موجبات غلبه بر چالشها و موانع موجود و محتمل را فراهم میسازد. در جوامع مسلمان، چالش مضاعفِ تقابل گفتمان دین و حقوق بشر نیز از موانع توسعه آموزش حقوق بشر تلقی میشود که توجه به آن، در شناسایی شیوههای متناسب برای آموزش حقوق بشر مبتنی بر ظرفیتهای بومی جوامع مسلمان، ضروری مینماید. ظرفیتهای مورد نظر در دو دسته قابل بررسی است. دسته نخست، ظرفیتهای عام و غیرمختص به جوامع مسلمان برای ارتقای حقوق بشر هستند؛ همچون ظرفیت سازمانهای غیردولتی، کلینیکهای حقوقی دانشگاهی و شیوه آموزش کلینیکی حقوق بشر، که شیوهای کارآمد، متناسب با عناصر اصلی آموزش حقوق بشر و مطابق با اسناد بینالمللی، در همه جوامع شناخته میشود. دسته دوم، ظرفیتهای اختصاصی جوامع مسلمان هستند که میتوانند از طریق بومیسازی شیوه آموزش کلینیکی حقوق بشر، رفع چالشهای پیش روی کلینیکهای حقوقی دانشگاهی و افزایش کارآمدی آنها در زمینه آموزش حقوق بشر، به ارتقای حقوق بشر در این جوامع کمک شایانی بکنند. واکاوی چگونگی کارکرد ظرفیتهای عام و تلاش در جهت شناسایی و ارائهی ظرفیتهای خاص از قبیل نهاد وقف، مساجد و نقش آموزشی روحانیون مسلمان، وجهة همت این نوشتار است، که با توصیف و تحلیل دادههای عمدتاً کتابخانهای به انجام رسیده است.
تازه های تحقیق
آموزش حقوق فرایندی مستمرّ و طولانی مدت است که طی آن، مردم در هر سطحی از توسعه و در هر قشری از جامعه، چگونگی احترام به دیگران و حفظ کرامت انسانی و ابزار و روشهای تأمین این احترام را در تمام جوامع میآموزند. آموزش حقوق بشر با بالا بردن سطح آگاهی عمومی به گسترش فرهنگ جهانی حقوق بشر و احترام به آزادیهای اساسی بشر کمک میکند. در واقع آماده سازی و توسعة انسانهای آگاه میتواند از بسیاری تجاوزها و نقضهای حقوق بشری جلوگیری کند، که تمامی این فعالیتها با هدف ایجاد، ترویج و ارتقای فرهنگ جهانی حقوق بشر انجام میگیرد. با وجود این، آموزش حقوق بشر خود نیز با چالشهایی روبرو بوده و جوامع مسلمان نیز از این امر مستثنا نبوده، ضمن این که در این جوامع چالش مضاعف گفتمان دین و حقوق بشر را هم نباید از نظر دور داشت. اما، با استفاده از راهکارهای بومی و مخصوصا بهرهگیری از ظرفیتهای خاص جوامع مسلمان، میتوان از دامنة این چالشها کاسته و تا حدود زیادی بر آنها غلبه کرد. مقاله حاضر با واکاوی ظرفیتهای عام و خاص جوامع مسلمان برای ارتقای حقوق بشر و احترام به کرامت انسانی، به نتایج ذیل دست یافت:
1ـ سازمانهای غیر دولتی و همچنین کلینیکهای حقوقی دانشگاهی نهادهای موفق در همه جوامع و به عنوان ظرفیتهای عام جوامع مسلمان برای آموزش حقوق بشر و ارتقای استانداردهای حقوق بشری هستند. سازمانهای غیر دولتی با درک اهمیت آموزش، بخش عمدهای از فعالیتهای خود را به مباحث آموزشی اختصاص دادهاند. این سازمانها با انتشار معیارهای حقوق بشر بین المللی و برگزاری کلاسها، کارگاهها، سمینارها و نشستهای مختلف در زمینه آموزش حقوق بشر فعالیت میکنند و اهداف خیرخواهانه و بشر دوستانه آنها باعث میشود که اعتماد عمومی به سمت آنها جلب شود. کلینیک های حقوقی دانشکدههای حقوق نیز نهادهایی مردمی ـ دانشگاهی بر پایه نیتهای خیرخواهانه هستند که در فضایی آکنده از دانش، تجربه، تعهد، و عدالت محوری سعی می کنند بر اساس اهداف، انتظارات، تنوع مراجعه کنندگان و فرهنگهای ملی و مذهبی جوامع، آموزههای حقوق بشری را گسترش دهند. از این رو، ترویج این نهادها و گسترش دامنه فعالیت این نهادها در جوامع اسلامی و بهرهمند ساختن آنها از حمایتهای مقتضی، ضمن ایجاد تعامل میان این نهادها با نهادهای دینی ذی ربط میتواند به میزان موفقیت و تاثیرگذاری آنها در تعلیم و ترویج حقوق بشر سازگار با تعالیم اسلامی کمک کند.
2ـ جوامع اسلامی از آموزههای دینی بسیاری بهره میبرند که حقهای بشری در ارتباطات فرد انسانی با همنوعان خود و محیط پیرامون خود را متذکر میشود و منبع مناسبی در جهت تأمین محتوای آموزش حقوق بشر به حساب میآید. این آموزهها در جامعه ایرانی که مبتنی بر تعالیم امامان معصوم(ع) است دو چندان میباشد. کرامت انسانی در نگرش اسلامی به عنوان مبنای حقهای بشری و رابطه انسان با همنوعان و همچنین آموزههای دینی در زمینه حفظ محیط زیست و اصول و قواعد فقهی در جهت حمایت از حق بر محیط زیست به عنوان مبنای رابطه انسان با محیط پیرامونی خویش مورد توجه است. این آموزهها، ظرفیت جوامع اسلامی و به طور خاص جامعه ایرانی برای تأمین محتوای آموزش حقوق بشر به حساب میآید چه آنکه تلاش برای آموزش و تحقق آنها به خوبی میتواند طیف وسیعی از حقهای بشری مذکور در اسناد بین المللی را در جوامع مسلمان بگستراند و تحولات چشمگیری در ارتقای استانداردهای حقوق بشری در این جوامع به وجود آورد و در نهایت کاهش تقابل گفتمان دین و حقوق بشر را نتیجه دهد.
3ـ جوامع مسلمان، از نهادهای ممتازی بهره میبرند که به کارگیری آن ها در جهت آموزش حقوق بشر میتواند آموزههای حقوق بشری را به خوبی ارتقا دهد. مساجد که در سراسر جامعه اسلامی گسترده شدهاند و در طول تاریخ، علاوه بر نقش عبادی خود دارای نقشها و فعالیتهای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی بودهاند، میتوانند پایگاهی برای توسعه آموزشهای حقوق بشری در نظر گرفته شوند. این مهم آنگاه جلوه میکند که در این جوامع وقف به عنوان نهاد خیرخواهانه همیشه پشتیبان مالی مساجد و البته آموزش بوده است از اینرو میتواند کمکهای مالی مؤثری در جهت توسعه و ارتقای آموزههای حقوق بشری دین و آموزش حقوق بشر داشته باشد.
4ـ روحانیون مسلمان که به طور سنتی مدیریت مساجد و البته رهبری تعلیم و تربیت جامعه اسلامی را بر عهده دارند و با توجه به اعتمادی که مردم در طول بیش از هزار سال به ایشان دارند، میتوانند با بهرهگیری از امکانات مساجد و کمک مالی نهاد وقف، نقش موثری در رهبری آموزش پایدار آموزههای حقوق بشری اسلام ایفا کنند.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
The Capacities of Muslim Societies in Promoting Human Rights Education
نویسندگان [English]
- Mostafa Fazaeli 1
- Fatematossadat Hagh Shenas 2
1 Associate Professor, Department of International Law, Faculty of Law, University of Qom
2 MA in International Law, Faculty of Law, University of Qom.
چکیده [English]
Nowadays, human rights education is of great concern for the international community in promoting the respect to human rights. However, inattention to the challenges and obstacles that can encounter education process with inefficiency would cause failure in achieving the goals of education. Identification and applying effective and appropriate means according to local capacities in each region would provide the requirements to overcome the existing and perceived challenges and obstacles. Dual challenge of the discourse of religion and human rights in Muslim societies is a barrier to development of human rights education paying attention to which seems necessary in finding proper and appropriate means and mechanisms for human rights education in these societies based on their capacities. These capacities can be examined in two categories. The first category is the general capacity of Muslim communities, including non-governmental organizations, as well as academic legal clinics and the clinical education method of human rights that is recognized as an effective method to the core elements of human rights education in accordance with international documents in all societies. The second category is the specific capacities of Muslim communities which can considerably contribute to the promotion of human rights through localization of human rights clinical education, resolving the challenges meeting the university law clinics and increasing their effectiveness regarding human rights education in these societies. The present paper, through describing and analyzing mainly-library-based data, aims to investigate the quality of the function of general capacities and tries to identify and present the specific ones such as Waqf institution, mosques and the educational role of Muslim clerics.
کلیدواژهها [English]
- Human Rights Education
- Human Rights
- Muslim Societies
- University Law Clinics
ارسال نظر در مورد این مقاله