نوع مقاله : علمی و پژوهشی
نویسنده
دکتری حقوق بین الملل عمومی، مدرس حوزه و دانشگاه.
چکیده
امروزه پخش برنامههای ماهوارهای به یکی از مهمترین حوزهها در عرصه بینالمللی تبدیل شده به گونهای که ارتباطات ماهوارهای جهانی و منطقهای بر فعالیتهای ارتباطی بسیاری، سایه افکنده و نیز روند پیشرفت و سیر تازهای به خود گرفته است. نقش و جایگاه شبکههای تلویزیونی ماهوارهای در انتقال اخبار و اطلاعات گسترش یافته که از یکسو، نوع جدیدی از ارتباطات را در دنیای رسانهای آفریده و از سوی دیگر، معادلات سنتی را در این زمینه متحول ساخته است. در این میان، قطع شبکههای ماهوارهای یا تحریم رسانهای باعث شده مخاطبین از دسترسی اخبار و اطلاعات و همچنین دیدگاههای سیاسی، فرهنگی و غیره محروم شوند. افزون بر این، تحریم یکجانبه و قطع پخش شبکههای ماهوارهای با اصول و قواعد حقوقی سازگار نیست. پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و مطالعه تطبیقی در منابع و مبانی نظام حقوق بینالملل و اسلام، مؤلفههای کاربردی در خصوص محتوای پخش مستقیم برنامههای ماهوارهای را تحلیل و بررسی نموده است.
تازه های تحقیق
اختراع ماهواره در دهه 1960 منجر به پخش ماهورهای سیگنالها شد و در ادامه منجر به تسریع و توسعه پخش برنامههای رادیویی و تلویزیونی شد. امروزه با وجود صدها و بلکه هزاران شبکه که برنامه های تلوزیونی را به طور مستقیم از طریق ماهواره پخش میکنند پخش ماهواره ای به امری عادی تبدیل شده و در نظام حقوق بین الملل معاصر حق پخش تلویزیونی برنامههای ماهوارهای به یک قاعده عرفی تبدیل گردیده است، زیرا صرف نظر از استفاده بی دغدغه کشورها از ماهواره ها برای پخش مستقیم برنامه ها، تقریباً هیچ کشوری نیز در دهة اخیر نسبت به آن اعتراض نکرده است. اما سرعت گسترش و حجم فراگیر برنامههای ارسالی از ماهوارههای پخش مستقیم تلویزیونی هرچند از ابعاد مثبت تحسین برانگیز بوده است، لیکن تضعیف فرهنگهای ملی و تخریب ارزشهای اخلاقی در مواجهه با آن برنامهها، نگرانیهای زیادی را دامن زده است. دریافت مستقیم امواج ماهوارهای در حوزه اطلاعات و اخبار نیز چالشی برای جامعه بینالمللی ایجاد نموده که در تاریخ روابط بینالملل بیسابقه بوده است. لازم به ذکر است که آزادی پخش مستقیم ماهوارهای همانند سایر حقوق و آزادیهای عمومی مطلق نبوده و از محدودیتهای قانونی در نظام حقوقی بین الملل و ملی نیز برخوردار است. از آنجا که آزادی پخش مستقیم ماهوارهای با لحاظ کردن حقوق و منافع مشروع دولتها اعمال میشود، تعهدات ایجابی و سلبی برای دولتها ایجاد میکند که در صورت نقض تعهدات قانونی باعث مسئولیت بینالمللی دولت ها نیز میگردد. علاوه بر این در مورد پخش برنامههای ماهوارهای، تلاش جامعه جهانی با اینکه تلاشهای این جامعه برای مدون و قانونمند کردن آن، پیش از عملی شدن پخش برنامههای ماهوارهای آغاز شده بود لیکن با توجه به عدم انسجام جامعه بین المللی در خصوص موضوع مذکور، نتیجهای را در پی نداشته است. در خاتمه شایان ذکر است، با بررسی و تحلیل در مبانی و منابع نظام حقوق بین الملل و اسلام و همچنین استنباط مولفههای حقوقی و دینی نظیر: آزادی اطلاعات، حق بر دانستن، آزادی ارتباطات، آزادی بیان، جمع گرایی و تنوع و عدم اخفاء، اصل اختیار سنجش و انتخاب و جدال احسن، مشورت، کثرت گرایی، امر به معروف و نهی از منکر و دعوت در خصوص پخش اطلاعات و اخبار برنامههای رادیویی و تلویزیونی ماهوارهای، ضمن حمایت از حق پخش مستقیم برنامههای ماهوارهای، از عدم توزان جریان آزاد اطلاعات و اخبار و چالشها و خلاءهای موجود در این خصوص در عرصه بین المللی نیز پیشگیری می نماید. همچنین در جهت قانونمند کردن محتوای برنامههای خبری و اطلاعرسانی پخش مستقیم ماهواره ای بهرهبرداری شوند که دیگر کشورهای صاحب شرکتهای ماهورهای نمیتوانند به بهانههای سیاسی یا تحریم، پخش برنامههای ماهوارهای را متوقف نماید.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Components of Satellite Broadcasting in International and Islamic Law
نویسنده [English]
- moslem maleki
Ph. D. in Public International Law, University and Seminary Instructor
چکیده [English]
Todays, satellite broadcasting has become one of the most important areas in international arena, so that global and regional satellite communications have overshadowed many communication activities and have experienced a new course of progress and path. The role and position of satellite television networks in the transmission of news and information is expanded that, on the one hand, has created a new type of communication in the world of media, and on the other hand, has transformed the traditional equations in this regard. Meanwhile, the cessation of satellite networks or the boycott of the media has deprived the audience of access to news and information, as well as political and cultural … views. Furthermore, unilateral boycott and cessation of satellite networks’ broadcasting is not compatible with legal principles and rules. The present research, through a descriptive-analytic method and a comparative study in sources and foundations of international law and Islamic law, has analyzed and examined the practical components of live broadcast content of satellite programs.
کلیدواژهها [English]
- Satellite
- Islam
- International Law
- Broadcast
- Television
ارسال نظر در مورد این مقاله