نوع مقاله : علمی و پژوهشی
نویسندگان
1 استاد گروه حقوق جزا و جرمشناسی، دانشکده حقوق، دانشگاه قم .
2 دانش آموخته دکتری حقوق جزا و جرم شناسی جامعه المصطفی العالمیه
چکیده
امروزه در بسیاری از کشورها برای شناخت صدمات بدنی و جبران خسارتهای وارد بر اعضای بدن طرحهای خاصی ساماندهی و به تصویب رسیده و در راستای سیاستهای جنایی، اهداف بازدارندگی را در کنار جبران خسارت، مد نظر قرار میدهند. در نوشتارحاضر با روش تحلیلی، توصیفی به بررسی این موضوع در نظام کیفری حقوق ایران و انگلستان پرداخته که چه تفاوتهایی در مفهوم شناختی مصادیق اعضا و پرداخت خسارت صدمات بدنی در حقوق هر دوکشور وجود دارد. تحقیق حاضر نشان از آن دارد که در نظام حقوق ایران نظام جبران صدمات بدنی برمبنای دیه، ارش و حکومت بنا گردیده و در نظام حقوقی انگلستان با استفاده از روشهای نظام تعرفه و نظام توجه به کارکرد اعضاء، لذت خوشی و زندگی از دست رفته افراد مورد ارزیابی و محاسبه قرار میگیرد و با ارزشگذاری جان آدمی و ارزیابی کیفیت سالهای زندگی افراد به محاسبه خسارات بدنی میپردازند و هر دو نظام حقوقی در تلاش هستند تا بتوانند به شیوه واقعی صدمات بدنی را محاسبه و جبران نمایند.
تازه های تحقیق
پرداخت خون بها در حقوق کیفری اسلام مستند به اصول و قواعدی ازجمله قاعده اتلاف، اصل نظم عمومی، اصل اعتداء و قاعده نفی ضرر میباشد و در نحوه ارزیابی صدمات بدنی برای جبران خسارات وارده بر اعضاء و منافع و جراحتهای حاصله، دیه (مقدار معین از طرف شرع) یا ارش و حکومت (مقداری که توسط قاضی با نظر خبره تعیین میشود) مقرر شده و به این صورت است که برای هر صدمه درصد خاصی از دیه کامل قرار داده شده است و برای صدماتی که بصورت معین بیان نشده بصورت ارش پرداخت میگردد و مواردی نیز بصورت حکومت از طریق نظر کارشناسان اعمال میشود.
در حقوق انگلستان دو نظریه یا نظام برای جبران خسارت ناشی از صدمه بدنی وجود دارد. نخست نظام تعرفه و دوم نظام توجه به کارکرد اعضاء، در حقوق این کشور مبلغ ثابتی برای هیچ نوع صدمه بدنی وجود ندارد و به عبارت دیگر به جای وجود مبلغ ثابت و از پیش تعیین شده، جبران خسارت با ارزیابی موردی صورت میگیرد. در ارزیابی موردی، دادرس خسارات ناشی از صدمات بدنی، ضررهای مالی ناشی از صدمه بدنی و خسارات معنوی را جمع نموده و به یک باره حکم به پرداخت آن در حق زیاندیده میدهد.
در حقوق انگلیس فهرست جدا تهیه شده است که در آن صدمات بدنی را در چند دسته قرار دادهاند، مثلا سر و گردن انسان با تمام اجزایشان در یک گروه قرار داده شدهاند، در مرحله بعد برای هر یک از این اجزا مبلغی قرار داده شده است که مانند ارش و حکومت خسارات توسط کارشناسان تعیین میشود.
در مقایسه مقدار خسارتی که درحقوق ایران و انگلیس حکم به جبران آن داده میشود و عوامل موثر در آن باید گفت چون دیه مبلغ از پیش تعیین شده میباشد در موارد صدمات یکسان، مبلغ یکسان پرداخت میشود و در مورد مازاد بر دیه با استناد به قاعده لاضرر و لاضرار، قاعده تسبیب و اتلاف، بنای عقلا مبنی بر قبح ظلم و موادی از قانون مسئولیت مدنی، اصل جبران خسارات از مجاری محاکم حقوقی و تقدیم دادخواست قابلیت دریافت دارد (هرچند که در این مورد اختلافاتی وجود دارد که به مجالی دیگرموکول میشود) ومانند حقوق کیفری انگلستان موقعیت اجتماعی، شغل، شخصیت و سایر عوامل این چنینی در آن تاثیری ندارند؛ به عبارت دیگر در حقوق ایران و اسلام که ناظر به تساوی و کرامت حقوق انسانی و اصل عدالت است تنها صدمه و مقدار صدمه بدنی موثر است و جایگاه اجتماعی، شغلی و ... دخیل در پرداخت خسارت نمیباشد حال آنکه در حقوق انگلستان علاوه بر صدمه و شدت آن سایر عوامل هم موثر هستند.
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
A Comparative Study of Compensation for Physical Injuries in Iranian and England’s Law
نویسندگان [English]
- adel sarikhani 1
- mahdi sharifi 2
1 Professor, Department of Criminal Law and Criminology, Faculty of Law, Qom University, Qom, Iran .
2 PhD Graduate of Al-Mustafa Al-Alamiyah Society.
چکیده [English]
In many countries today, specific frameworks have been established to recognize physical injuries and provide compensation for bodily harm. These frameworks, in line with criminal policy objectives, aim to deter future harm and ensure compensation. This paper employs an analytical and descriptive approach to examine this issue within the criminal justice systems of Iran and England, exploring the conceptual differences in the recognition of bodily injury and the provision of compensation in both legal systems. The present research reveals that in the Iranian legal system, the compensation for bodily injuries is based on the concepts of "diyyah", "arsh", and "government", while the English legal system evaluates and calculates compensation based on tariff systems, consideration of the function of body parts, the lost enjoyment of life, and the valuation of human life and the quality of life years. Both legal systems strive to realistically calculate and compensate for bodily injuries.
کلیدواژهها [English]
- Body Part
- Physical Injury
- Harm
- Arsh
- Government
al-Arabi.
al-Fadhilah.
ارسال نظر در مورد این مقاله